Barach

Onderweg komen mensen tot leven.

BrandendKaarsjeGroot.gif

Bezoekers . . .

Vandaag : 14

Gisteren : 76

Deze Week : 445

Deze Maand : 926

Sinds 21 juni 2011 : 93595

Log in als lid . . .

Nacht van de Religies 2011.

 

Zaterdagavond 19 november was de avond dat de Tilburgse geloofsgemeenschappen en religieuze groepen, tijdens de Nacht van de Religies, hun kerken, synagogen, moskeeën, en deuren openden en een programma aanboden om bezoekers een indruk te geven van datgene dat hun allen bezig houdt en tot uitwisseling te komen.

We zijn onze inspirerende tocht begonnen in de Süleymaniye moskee. Het programma was net begonnen en we mochten meteen doorlopen naar de gebedsruimte. Een ruimte om stil van te worden. We werden verrast door de kleurenpracht; de hoofdkleur is turkoois. De verteller nam ons mee in zijn geloofswereld, hoe hij de Islam beleeft. Iedereen luisterde naar zijn warme woorden. Er werd volop ruimte gegeven aan de vele vragen die gesteld werden. Het was mooi een indruk te krijgen hoeveel verbindingen de verschillende vormen van geloof hebben. Een verrijking om dit verhaal te mogen horen. De bezoekers bleven vragen stellen en het programma eindigde dan ook pas na een uur.

Ons volgende adres was de Synagoge in de Willem II straat. Een heel ander gebouw, met een heel andere sfeer. Ook hier weer een warm onthaal. Bij binnenkomst moesten de mannen een keppeltje op hun hoofd dragen. Er werd verteld over de Joodse traditie en een Joods verhaal. Er werd van hand tot hand een zilveren wierookschaaltje rondgegeven met verwarmende kaneel en kruidnagelgeuren. Ook hier waren alle stoelen bezet. Leuk om weer mensen tegen te komen die we in de moskee hadden gezien. Veel mensen deden per fiets de rondgang.

Het derde adres wat we bezochten was de Barachgroep van de Zusters van Liefde. Hier werden door drie icoonschilders een paar wondertjes gecreëerd. Ik schilder zelf ook iconen bij Zr Delian. Dit blijft toch steeds veel invloed op mijn leven geven. Als ik in het iconenatelier kom, dan kom ik 'thuis bij mezelf'. Ik hoop dat andere bezoekers er ook van genoten hebben om deze schilders bezig te zien.

Op een dergelijke avond wil je zo veel als mogelijk de sfeer opsnuiven van alle programma's. Het volgende adres werd dan ook de Heikese kerk. Een kerk waar ik graag kom. Een adembenemende spiritualiteit heerst daar. We hebben even een kaarsje aangestoken voor al het moois wat God ons geeft.

Een kopje koffie wat daar aangeboden werd was welkom.

Bakens van LichtHet laatste adres waar we naar toe gegaan zijn was bij de Minderbroeders-Kapucijnen. Zij vertelden een geweldig verhaal van Franciscus van Assisi. Zijn motto is: Vrede en alle goeds!

Iedereen was tijdens de vertelling muisstil en ontroert. Hun liefdevolle boodschap, waarvoor we hun hartelijk bedankten, heeft een diepe indruk achtergelaten. Wat een innerlijke rijkdom kunnen deze broeders doorgeven. Met recht een Baken van Licht!

Als slot zongen we samen een lied in hun kerk. De stilte die daarna volgde vertelde meer dan alle woorden die een mens uitbrengt. Moge God hun zegenen.

Het was een mooie verwarmende avond voor velen. Jammer dat het al zo snel 22.45 uur was.


Wat ons betreft mogen die bakens nog lang het Licht brengen.

 
Klik op plaatje voor fotoimpressie . . .